Gebitsreiniging

Het is belangrijk om je tanden 2x per dag te poetsen om alle tandplaque te verwijderen. Toch blijft er soms nog tandplaque op de tanden en kiezen zitten, dat na een tijdje verkalkt en hard wordt: dit heet tandsteen. Sommige mensen maken sneller en meer tandsteen aan dan anderen. Dit kan liggen aan de manier van poetsen, maar ook aan de voeding en de samenstelling van het speeksel.

Tandsteen kan het tandvlees aantasten en ervoor zorgen dat het ontstoken raakt. Tandsteen kun je niet met een tandenborstel wegpoetsen, maar het moet door een professional worden verwijderd door middel van een gebitsreiniging. Dit verwijderen van tandsteen kan op 2 manieren gebeuren: door middel van handinstrumenten en/of door middel van ultrasone trillingen. Nadat alle tandsteen is verwijderd, zal je gebit worden gepolijst met een hiervoor speciale polijstpasta. Deze pasta wordt op een klein borsteltje aangebracht en eventuele tandaanslag wordt verwijderd. Door het polijsten wordt het gebit glad, waardoor tandplaque moeilijker aan de tanden en kiezen kan hechten.

Zorg ervoor dat je regelmatig de tandarts of mondhygiënist bezoekt om de vorming van tandplaque en/of tandsteen in de gaten te houden. Hij of zij kan je vertellen of je mondverzorging voldoende en effectief is. Indien nodig krijg je voorlichting, advies en instructie om je gebit zo optimaal mogelijk schoon te houden.

Afhankelijk van hoeveel tandsteen er aanwezig is, kan de behandeling gecombineerd worden met een periodieke controle. Soms wordt hier een aparte afspraak voor gemaakt. Informeer bij je zorgverzekeraar of de gebitsreiniging al dan niet vergoed wordt.



Tip van de tandarts

Een veel voorkomende plek van tandsteen is aan de binnenkant van de ondertanden. Probeer vooral op deze plek goed te poetsen!