Implantaten plaatsen

Een implantaat is een kunstwortel die de oorspronkelijke tandwortel vervangt. Implantaten worden verschroefd in het kaakbot en zijn meestal gemaakt van titanium. Op het implantaat wordt een kroon of brug van metaal of keramiek gemaakt.

Implantaten kunnen worden geplaatst als er 1 of meer tanden/kiezen ontbreken. De tandarts maakt dan een kroon op het implantaat. Als er meerdere tanden of kiezen naast elkaar ontbreken, kan de tandarts een brug op implantaten maken.
Indien alle tanden en kiezen ontbreken, maakt de tandarts een prothese op implantaten. Dit heet een overkappingsprothese of klikprothese, aangezien de prothese op de implantaten wordt vastgeklikt.

Een behandeling met implantaten is niet bij iedereen mogelijk. Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn, namelijk:

  • Voldoende volgroeid en gezond kaakbot. Dit beoordeelt de tandarts aan de hand van röntgenfoto’s. Als er onvoldoende kaakbot aanwezig is, kan er nieuw kaakbot aangebracht worden afkomstig van elders in het lichaam.
  • Gezond tandvlees.
  • Goed onderhoud van de tanden/kiezen waar een implantaat op komt. Roken en veelvuldig alcoholgebruik hebben een slechte invloed op het succes van implantaten.

Hoe verloopt de behandeling nu precies?
Allereerst wordt de plek waar het implantaat komt, verdoofd. Vervolgens wordt het tandvlees op de desbetreffende plek losgemaakt, zodat er zicht is op het kaakbot. Hierna wordt er een gaatje in het kaakbot geboord, waarna het implantaat in het kaakbot wordt geschroefd. Tot slot wordt het tandvlees weer vastgehecht.

Na het plaatsen van het implantaat is het belangrijk om rekening te houden met gevoelig of pijnlijk tandvlees. Hiervoor kan de tandarts een pijnstiller voorschrijven. Voordat de voorziening kan worden geplaatst, moet het implantaat de tijd krijgen om goed in het bot te verankeren. Dit duurt ca. 3 tot 6 maanden. Gedurende deze periode mag je het implantaat niet belasten. Nadat het implantaat vastgegroeid is met het bot, wordt er door de tandtechnicus een kroon of brug gemaakt wat op het implantaat geplaatst wordt. Met een implantaat kunt u weer goed kauwen.

Het is erg belangrijk om het implantaat goed schoon te houden. Dit doe je door met een zachte tandenborstel te poetsen over het tandvlees waar het implantaat overgaat in de kroon of brug. Verder is het heel belangrijk om ragers en flossdraad te gebruiken. Zo voorkom je ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat. Door deze ontsteking gaat het implantaat na verloop van tijd losstaan en kun je je implantaat verliezen. Nadat het implantaat is geplaatst, is het dus belangrijk dat de tandarts je regelmatig terugziet voor controle van het implantaat.

De kosten voor de behandeling zijn afhankelijk van onder andere het type/aantal implantaten en je ziektekostenverzekering. Vraag je tandarts naar een offerte en bespreek deze met je verzekeraar.



Tip van de tandarts

Zodra je een implantaat hebt, besteed dan veel aandacht aan het onderhouden hiervan! Zo voorkom je vroegtijdig verlies van het implantaat.