Kies/tand trekken (Extracties)

Als een tand of kies niet meer behouden kan blijven, wordt deze getrokken. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de tand of kies dusdanig is aangetast door tandbederf of door een ontsteking, waardoor hij niet meer te redden is.

Belangrijk voor de tandarts om te weten bij een extractie is of je goed gezond bent. Als je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt, moet er rekening worden gehouden met een nabloeding. Je dient van tevoren aan je tandarts te melden welke medicatie je gebruikt.
Bij een extractie wordt eerst de tand of kies verdoofd en een paar minuten gewacht tot de verdoving is ingewerkt. Vervolgens wordt de tand of kies eruit gehaald met een tang. De tandarts maakt hiertoe een wrikkende en draaiende beweging. Dit kan geluid en wat druk geven, maar het mag geen pijn doen.

Soms wordt de wond die ontstaan is na het trekken van de tand of kies gehecht. Deze hechting lost meestal vanzelf op na enkele weken. Tot slot mag je stevig dichtbijten op een opgerold gaasje voor een half uur, om de bloeding te stoppen.

Hieronder nog een aantal instructies voor na de extractie:
– Indien het bloeden na een paar uur nog steeds niet is gestopt, dan kun je contact opnemen met de tandarts.
– Wij raden hete dranken/voedsel af totdat de verdoving is uitgewerkt. Zolang de verdoving nog zit, voel je geen warm of koud. Ook kan dit voor nabloeding zorgen.
– Je mag niet spoelen omdat het bloedpropje op die manier los kan komen. Hierdoor kan de wond onvoldoende genezen.
– Het is na de extractie afgeraden om de rest van de dag zwaar werk te verrichten.
– Roken en alcohol zorgen ervoor dat de wondgenezing langzamer plaatsvindt.
– Als pijnstiller kun je paracetamol gebruiken. Indien nodig schrijft de tandarts ook andere pijnstillers voor.
– Als de pijn na 2-3 dagen toeneemt in plaats van afneemt, neem dan contact op met de tandarts. Er kan dan namelijk sprake zijn van een ontsteking.



Tip van de tandarts

Probeer na een extractie de wang zo veel mogelijk te koelen! Dit voorkomt pijn en zwelling.