Kindertandheelkunde

Doordat kinderen een andere belevingswereld hebben dan volwassenen, hebben zij een aangepaste tandheelkundige behandeling nodig. Het gebit van een kind verschilt in veel opzichten van dat van een volwassene. Kinderen hebben een melkgebit, die zij wisselen tussen hun 6e en 13e levensjaar.

Het glazuur van tanden en kiezen die net doorbreken is erg poreus en kwetsbaar. Zij zijn dan ook extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Daarom is het erg belangrijk om, met name bij kinderen, weinig suiker te gebruiken en zorgvuldig te poetsen met een fluoridetandpasta. Gebeurt dit niet, dan kan dit gaatjes en ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Dit kan ook invloed hebben op de blijvende tanden en kiezen. Het is aangeraden om al te beginnen met poetsen als het eerste tandje doorbreekt. Doe dit met een tandenborstel met zachte haren en druk niet te hard. Bij kinderen tot 2 jaar volstaat het om de tanden 1x per dag te poetsen. Na 2 jaar moeten de tanden 2x per dag gepoetst worden. Vanaf die leeftijd kun je je kind ook stimuleren om zelf hun tanden te poetsen. Wij adviseren om de tanden na te poetsen tot je kind 10 jaar oud is.

Het is belangrijk om je kind mee te nemen naar de tandarts zodra het eerste tandje doorbreekt! Zo kan hij/zij tijdig stapsgewijs wennen aan de omgeving en de mensen. Daarnaast krijgt het kind al in een vroeg stadium de kans om het vertrouwen te winnen, wat angst op latere leeftijd voorkomt.
De tandarts probeert tijdens het eerste bezoek een beeld te vormen van het algemene gedrag van je kind. Op een subtiele manier maakt de tandarts contact met het kind, waardoor er vertrouwen ontstaat. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld aan de hand van het verhaal en de toestand van het gebit. De tandarts legt van tevoren duidelijk uit wat er gaat gebeuren en houdt zich daaraan. Het is vaak een belangrijke afweging die moet worden gemaakt tussen de behandeling even doorzetten en even afwachten met de behandeling. Aan het einde van de behandeling legt de tandarts altijd nog uit wat er de volgende keer gaat gebeuren.
Het bezoek aan de tandarts hoeft voor niemand een financiƫle drempel te zijn, want de basisverzekering vergoedt alle tandheelkundige kosten voor alle kinderen tot 18 jaar (behalve kronen, bruggen en beugels).Tip van de tandarts

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten van je kind tot maximaal 7 per dag! Dat is 3x per dag een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje.