Tanden bleken

Tanden worden donkerder doordat kleurstoffen uit eten en drinken de tand binnendringen. Bekende voorbeelden van deze producten zijn koffie, thee, wijn, frisdrank, vruchtensap en sigaretten. Door deze middelen kunnen er barsten in het glazuur ontstaan. Dit leidt tot het nog makkelijker binnendringen van de kleurstoffen in de tand.

Als je je tanden wilt laten bleken, moet de tandarts eerst je gebit controleren op bijvoorbeeld gaatjes. Verder kijkt hij in hoeverre de tanden zijn verkleurd, hoe dit precies komt en of de kleur die je wilt realistisch is. Belangrijk om te weten is dat vullingen, kronen en bruggen niet meekleuren. Het is dus essentieel dat je tandarts je adviseert of bleken zinvol is voor jouw gebit.

Er kan op 2 verschillende manier worden gebleekt: van binnenuit en vanaf buitenaf:

Als een tand van binnenuit wordt gebleekt, maakt de tandarts een gat aan de achterkant van de tand en brengt hier een bleekmiddel in. Eventueel wordt dit meerdere keren herhaald. Tot slot sluit hij de tand af met een definitieve vulling. Dit bleken van binnenuit gebeurt alleen met tanden en kiezen waarbij een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd.

Verkleuringen die niet te ernstig zijn worden van buitenaf gebleekt met behulp van een bleeklepel. Hiervoor maakt de tandarts afdrukken van je bovengebit en ondergebit. Van deze afdrukken wordt een zacht, doorzichtig bitje gemaakt. Deze past precies over de tanden en kiezen heen en laat ruimte over voor de bleekgel, die de verkleuringen bleekt. Je krijgt duidelijke instructies hoe je de gel precies in de bleeklepel moet aanbrengen en wanneer hij gedragen moet worden. Zo kun je thuis met het bitje en een paar spuitjes met bleekgel zelf bleken (thuisbleken).

Uit onderzoek is gebleken dat thuisbleken het effectiefst en duurzaamst is. Hoe snel het effect optreedt, hangt af van de mate van verkleuring. Meestal is na 2-3 weken het gewenste resultaat bereikt. Na de bleekbehandeling wordt de kleur van de tand altijd weer wat donkerder. Hou er verder rekening mee dat je tijdelijk gevoelige tanden kunt krijgen door het bleken. Als dit lang aanhoudt of verergert, vraag dan de tandarts om de instructie voor het bleken aan te passen.

Veel mensen vragen zich af of bleken schadelijk is voor de tanden. Onderzoek wijst uit dat direct na het bleken de buitenste laag tandglazuur tijdelijk iets zachter is. Dit effect is vergelijkbaar met de schade die aan de tand optreedt na het drinken van frisdrank. Deze schade wordt hersteld zodra het glazuur weer in aanraking komt met speeksel. Dus, om alle onduidelijkheid uit de wereld te helpen: thuisbleken onder begeleiding van een tandarts heeft geen blijvende nadelige gevolgen en is het effectiefst, mits je de instructies opvolgt!



Tip van de tandarts

Consumeer in de weken waarin wordt gebleekt geen producten die verkleuringen kunnen achterlaten op een servetje zoals koffie, kerrie en tomatenpasta! Dit zorgt voor een betere duurzaamheid van het bleekresultaat.