Kroon- en brugbehandelingen

Een kroon is een kapje dat precies om een beslepen tand of kies vastgelijmd zit. De tandarts maakt een kroon als een groot deel van de tand of kies bestaat uit vulling. Met een kroon wordt de kies beter bestand tegen breuk. Een andere reden om een kroon te maken is de esthetiek (mooiheid). Dit is bijvoorbeeld het geval bij verkleurde tanden voorin de mond.

Als er één of meer tanden en/of kiezen ontbreken, kan de tandarts een brug maken. Aan beiden kanten van de tand of kies die ontbreekt (dummy) zit de brug vast aan beslepen tanden of kiezen (pijlers). Een brug bestaat dus uit twee of meer kronen die op de pijlers zitten en een dummy als middenstuk. Redenen om een brug te maken zijn om beter te kunnen kauwen, of om ontbrekende tanden/kiezen te vervangen met een brugtussendeel.

Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Vaak worden ze van volledig keramiek gemaakt, vanwege de esthetiek, maar ook porselein is mogelijk. Porselein lijkt erg veel op de kleur van de tand/kies en maakt deze goed bestand tegen breuk.
Een variant hierop is metaal-porselein. Hier vormt metaal de basis, en over het metaal heen wordt een laag porselein aangebracht.

Soms maakt de tandarts de kroon of brug van alleen metaal. Dit zorgt ervoor dat de tand of kies erg sterk en slijtvast is. Vanwege de goud- of zilverkleurige goudlegering worden metalen kronen/bruggen alleen achterin de mond geplaatst, zodat ze niet zichtbaar zijn. Voor een kroon of brug zijn normaal gesproken twee of drie afspraken nodig binnen een paar weken.

Tijdens de eerste afspraak wordt de tand of kies rondom beslepen om ruimte te maken voor de kroon of brug. Dit gebeurt zo nodig onder lokale verdoving. De tandarts maakt hierna een afdruk van de kaak waarin de tand of kies is omslepen. Deze afdruk wordt in een tandtechnisch laboratorium uitgegoten, en op het gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt. Met behulp van een plaatje van was wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak op elkaar passen. Vervolgens wordt de kleur van de kroon of brug met jou bepaald. Dit is vooral essentieel indien de kroon of brug voorin de mond komt.

Om de beslepen tand/kies te beschermen, wordt een tijdelijke kroon of brug gemaakt. Probeer hier niet al te hard voedsel mee te eten, omdat de noodvoorziening dan makkelijker kan loskomen of stukgaan.
Bij de laatste afspraak wordt de kroon of brug vastgelijmd in de mond met een cement. Na het plaatsen kan het op die plek gevoelig zijn, maar dit is tijdelijk. Neem contact op met de tandarts als de gevoeligheid lang aanhoudt of erger wordt.

Het is bij kronen en bruggen belangrijk om deze elke dag schoon te maken, met name het tandvlees rondom de kroon of brug. Langs de rand van kronen en bruggen blijft namelijk makkelijk tandplaque achter. Hierdoor kunnen gaatjes en ontsteking van het tandvlees ontstaan. De kroon- en brugranden kun je het beste schoonhouden met een zachte tandenborstel in combinatie met ragers, tandenstokers en flossdraad. De tandarts of mondhygiënist legt je uit hoe je dit precies doet.

Hoe duur een kroon of brug is hangt af van het type kroon, het gebruikte materiaal en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Vraag je tandarts gerust om een begroting voordat de behandeling wordt gestart. Of je kroon of brug wordt vergoed, is afhankelijk van je verzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.



Tip van de tandarts

Overleg van tevoren duidelijk met je tandarts welk type en kleur kroon je wilt! Als de kroon eenmaal is gemaakt, kun je niet meer van gedachten veranderen!