Periodieke controle

Bij een periodieke controle inspecteert de tandarts de staat van je gebit. Het doel van een controle is het zoeken naar (mogelijke) problemen in de mond, zodat het probleem niet verergert.

Denk hierbij aan gaatjes of ontstoken tandvlees. Als de tandarts bijzonderheden aantreft tijdens de controle, dan wordt dit met je besproken en uitgelegd wat het plan precies is. Normaal gesproken vindt de periodieke controle 2x per jaar plaats. Op deze manier kan je gebit regelmatig gecontroleerd worden, wat een hoop pijn, geld en zorgen bespaart. De ervaring leert namelijk dat het niet regelmatig komen voor controle zorgt voor grotere problemen in de mond op de lange termijn.

De periodieke controle valt in de meeste gevallen binnen de zorgverzekering, hiervoor kun je je zorgverzekeraar raadplegen. Over het algemeen geldt dat alle tandheelkundige kosten voor kinderen tot 18 jaar gedekt worden door de basisverzekering. De kosten voor een periodieke controle worden jaarlijks vastgesteld voor de NZa. De prijzen hiervan vind je op onze website. Vaak is het nodig dat er tijdens de controle röntgenfoto’s worden gemaakt, om bijv. tussen de kiezen te kunnen kijken of om een specifiek deel van je kies beter te controleren.Tip van de tandarts

Wacht niet te lang met een tandartsbezoek! Vaak gaan mensen pas naar de tandarts wanneer zij pijn hebben, maar veel problemen in de mond gaan niet gepaard met pijn.