Tandvleesbehandelingen

Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. In de gezonde situatie is het tandvlees roze van kleur, ligt het strak om de tanden en kiezen heen en bloedt het niet bij het eten of tanden poetsen.

In de ontstoken situatie is het tandvlees bloedend, rood of gezwollen. Dit noemen we gingivitis. Deze ontsteking kan overal in de mond aanwezig zijn, maar ook plaatselijk. Soms ondervind je een vieze smaak in de mond of een slechte adem bij ontstoken tandvlees. Vaak is tandvleesontsteking niet pijnlijk, maar het kan wel gevoelig zijn bij aanraking, tanden poetsen of het gebruik van interdentale middelen (ragers, tandenstokers en flossdraad). Soms is simpelweg niet te zien dat er sprake is van tandvleesontsteking. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist brengt, omdat zij de ontsteking wel vast kunnen stellen en behandelen. Zo kunnen je tanden en kiezen behouden blijven.

Hoe wordt tandvleesontsteking nu veroorzaakt? Dit komt door de tandplaque die op de tanden zit, met name tussen de tanden en kiezen en op de overgang van de tand naar het tandvlees. Deze tandplaque verwijder je normaal gesproken als je je tanden poetst. Doe je dit niet of niet goed, dan veroorzaken bacteriën in de tandplaque ontsteking van het tandvlees. Als tandplaque niet op tijd wordt verwijderd, wordt het hard en verkalkt het tot tandsteen. Hier hecht zicht makkelijk weer nieuwe tandplaque aan, waardoor het tandvlees steeds meer ontstoken raakt en het proces voortschrijdt. Met een tandplaqueverklikker kun je tandplaque zichtbaar maken. Als je dagelijks alle tandplaque verwijdert, voorkom je ontstekingen.

Door de tandvleesontsteking raakt het tandvlees los van de tanden en kiezen en wordt de ruimte tussen de tand en het tandvlees steeds dieper. Zo kan de ontsteking zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot, waardoor laat het tandvlees nóg verder loslaat. Als gevolg hiervan worden de vezels en het kaakbot afgebroken, wordt de ruimte tussen tand en tandvlees nog dieper en gaan de tanden en kiezen losser staan. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Kaakbot dat eenmaal verloren is gegaan, komt niet meer terug. Vaak merk je niks van parodontitis en blijft het lange tijd onopgemerkt. Ook hier is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken, zodat parodontitis tijdig vastgesteld kan worden. Omdat bij parodontitis het tandvlees is teruggetrokken, komen de wortels van de tanden en kiezen bloot te liggen. Blootliggende wortels hebben geen beschermend laagje van glazuur, waardoor daar weer gemakkelijk gaatjes ontstaan. Bovendien zijn blootliggende wortels gevoelig(er) bij tanden poetsen, warm, koud of zoet voedsel of drank.

Als de ontsteking dusdanig is voortgeschreden dat er veel kaakbot verloren is gegaan, zullen je tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk eruit vallen. Als de tandvleesontsteking echter tijdig wordt behandeld, kan de ontsteking verdwijnen en zich weer gezond tandvlees aan de tanden en kiezen hechten. Tijdens dit genezingsproces kan het tandvlees wat terugtrekken.Tip van de tandarts

Wacht niet te lang met een tandartsbezoek! Vaak gaan mensen pas naar de tandarts wanneer zij pijn hebben, maar veel problemen in de mond gaan niet gepaard met pijn.